Akademia Małego Smakosza poleca glazurowanego łososia z czerwoną salsą

Sposób przygotowania

Filet płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje. Składniki na glazurę mieszamy ze sobą, smarujemy rybę i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy rybę (jeśli filet ma skórę – układamy skórą do dołu) i pieczemy ok 20 minut.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do pomidorów razem z pietruszką lub kolendrą. Salsę doprawiamy octem, oliwą, sola i pieprzem.

Upieczoną rybę podajemy z salsą i ulubionymi ziemniakami lub ryżem.

Sładniki:

  • filet z łososia
  • glazura: łyżka miodu, łyżka oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz