Celiakia to choroba trzewna, która cechuje się nieprawidłowym wchłanianiem glutenu (białka zawartego w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu) związanym z reakcją układu autoimmunologicznego, skierowaną przeciwko fragmentom białek zbóż, m. in. gliadynie (w pszenicy), sekalinie (w jęczmieniu), hordeinie (w życie). Wynikiem tej reakcji jest uszkodzenie jelit prowadzące do zaburzeń trawienia. Jedynym do tej pory i skutecznym sposobem leczenia glutenozależnej choroby trzewnej jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej eliminującej, wszelkie produkty zawierające w swoim składzie gluten.
Dieta bezglutenowa
Szybkie zdiagnozowanie choroby, wraz z rozpoczęciem leczenia za pomocą diety bezglutenowej w wieku dziecięcym lub młodzieńczym pozwala na prawidłowy rozwój somatyczny i psychofizyczny pacjenta, u starszych pacjentów na powrót do stanu przed wystąpieniem objawów.

Skuteczność diety bezglutenowej zależy od ścisłego, rygorystycznego jej przestrzegania.
Z pożywienia należy wyeliminować przetwory z surowców zawierających gluten tj.: z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Natomiast owies jako zboże, jest najmniej szkodliwe (po pszenicy, życie i jęczmieniu) pod względem stopnia toksyczności.
Na diecie bezglutenowej zboża glutenowe zastępuje się bezglutenowymi: kukurydzą, ryżem, prosem, a miejsce mąki pszennej czy żytniej zajmują najczęściej różne skrobie (ryżowa, pszenna, kukurydziana, ziemniaczana) lub odpowiednio sporządzone mieszanki tych skrobi. Gluten próbuje się zastąpić naturalnymi lub syntetycznymi surowcami, które po dodaniu wody silnie pęcznieją i dzięki temu jest możliwe utworzenie ciasta o właściwościach reologicznych podobnych do ciasta pszennego (glutenowego). Najczęściej wykorzystywane surowce to: pektyna jabłkowa, guma guar, guma arabska, albumina, galaktomannany, albumina jaja kurzego, oraz matyloceluloza.
Właściwa dieta jest jedynym skutecznym „lekiem” przy nietolerancji glutenu. Nieprzestrzeganie wymagań diety bezglutenowej lub późne leczenie może doprowadzić do tzw. celiakii zaniedbanej, charakteryzującej się objawami długo utrzymującego się niedożywienia.
Nieleczona celiakia może prowadzić do przewlekłego słabego zdrowia, osteoporozy, bezpłodności, poronień, depresji, chorób wątroby, zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niektórych form raka, takich jak chłoniaki.

 

Na rozwój celiakii mają wpływ czynniki: genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno u małych dzieci, nastolatków jak i u osób dorosłych.
Możliwe objawy Celiakii to:
Utrata wagi, niedożywienie, nietolerancja laktozy, cukrzyca typu I, anemia (niedokrwistość), która nie ustępuje mimo leczenia, niedobory witamin, biegunka, nadmierne wiatry, zaparcia, nawracające się bóle brzucha, skurcze lub wzdęcia, trwałe lub niewyjaśnione objawy żołądkowo-jelitowe tj. nudności i wymioty, bóle głowy, problemy z koncentracją, zmęczenie, wypadanie włosów (łysienie), zapalenia wątroby, zapalenia dróg żółciowych, opryszczkowe zapalenia skóry (choroba Duhringa), zapalenia kącików ust, zapalenia jamy ustnej, niepłodność męska i żeńska, poronienia, opóźnione pokwitania, wczesne przekwitania, osteoporoza, złamania kości, niewyjaśnione bóle mięśni, bóle kości, zapalenia stawów, hipoplazja szkliwa zębowego, depresja, schizofrenia, przewlekła neuropatia

Klasyczne objawy u dzieci:

Niemowlęta do 6 miesiąca:
Zahamowanie wzrostu, biegunka, wymioty, brak apetytu, częste infekcje

Dzieci do 3 lat:
Brak apetytu, przewlekła biegunka, wymioty, nudności, wzdęcia brzucha, zły nastrój, opóźnienie rozwoju

Dzieci powyżej 3 lat:
Niedobór żelaza, osłabienie, osteoporoza, biegunki, depresyjny nastrój, zmiany w śluzówce jamy ustnej

Objawy celiakii mogą być zróżnicowane w zależności od wieku osoby chorej.
1% społeczeństwa cierpi na celiakię, a większość chorych nawet o tym nie wie.
NIE DIAGNOZUJ SIĘ SAM ! Zapytaj specjalistę!

mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk

 

Sklep Bezglutenowy

Stasi Las ul. Długa 42b/2

Telefon: 536 406 557

https://www.facebook.com/pages/SKLEP-BEZGLUTENOWY/117513781790220