fot. arch.

Już w piątek (24 czerwca) do Legionowa zawitają miłośnicy gotowania „na czterech kółkach”. I będą w nim pichcić aż do niedzieli! Wszystko za sprawą zlotu food trucków, inaugurującego letni sezon gotowania pod chmurką. Kulinarne miasteczko stanie pod legionowskim marketem Kaufland na osiedlu Piaski.

Organizatorem zlotu jest organizacja FUTRAKI, która skupia kilkuset właścicieli wyselekcjonowanych pod względem jakości food trucków. Jako się rzekło, ich załogi będą karmić mieszkańców Legionowa i okolic od 24 do 26 czerwca, w piknikowej atmosferze oferując gościom potrawy z co najmniej czterech kontynentów. Nie zabraknie więc dań z kuchni orientalnej, bałkańskiej, śródziemnomorskiej, a także tych królujących na wszystkich eventach – amerykańskich burgerów oraz belgijskich frytek. Organizatorzy zapewnią też oczywiście słodkie przekąski, kawę i zimne napoje.

Sądząc po wcześniejszych zbiorowych wizytach food trucków, legionowianie polubili mobilne jadłodajnie od pierwszego… ugryzienia i lubią wziąć na ząb coś, czego na co dzień nie mają w swoim menu. A przyciągające całe rodziny oryginalne, przygotowywane ze świeżych produktów dania z różnych stron świata, nieoczywiste smaki i nęcące zapachy, dają im taką możliwość. W najbliższą sobotę chętnie po nie zapewne sięgną również uczestnicy zaplanowanej po sąsiedzku imprezy pod nazwą „Potańcówka – Roztańczone Piaski”. Utracone podczas plenerowego pląsania kalorie trzeba będzie przecież jakoś smacznie uzupełnić…