Kuchenny recykling od kuchni

0
283

Czy wiesz, że co roku w Polsce marnuje się około 2 miliony ton jedzenia?! Dzięki temu wynikowi nasz kraj plasuje się na niechlubnym piątym miejscu w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Tymczasem jest wiele pysznych sposobów aby takiemu marnotrawstwu zapobiec…

Kulinarny recykling bardzo przypadł do gustu Amerykanom. Wielu z nich organizuje imprezy, na które każdy zaproszony może przynieść to, co zostało mu w lodówce. Kucharze uczestniczący w takim wydarzeniu potrafią wyczarować z takich resztek przepyszne potrawy. Czemu nie wziąć z naszych sąsiadów zza oceanu przykładu? Zanim jednak weźmiesz się za organizację imprezy poznaj parę patentów by wprowadzić kuchenny recykling w swoim domu już dziś.

Drugie życie chleba

Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucać chleb po weekendzie, tylko dlatego, że zrobił się twardy i nie miał już pięknego zapachu? To ogromny błąd! Jeśli na pieczywie nie pojawi się pleśń można je wykorzystać w naprawdę smakowity sposób. Wystarczy go nieco „odświeżyć”. W tym celu możesz skorzystać z opiekacza i przygotować wykwintne zapiekanki z ulubionymi dodatkami. Taki chleb sprawdzi się jako ich baza zdecydowanie lepiej niż świeżutka bułeczka. Jeśli nie przepadasz za tego typu daniami, z czerstwego chleba możesz wyczarować także pyszne ziołowe grzanki do zup. Wystarczy pokroić go w kostkę i delikatnie podsmażyć na patelni, używając do tego odrobinę oliwy i oczywiście ulubione zioła. Smaku i aromatu grzankom nada czosnek.
Pieczywo sprzed kilku dni sprawdzi się również świetnie do przygotowania domowej bułki tartej. Odłóż bułki w suche miejsce i pozwól im stwardnieć. Oczywiście dopilnuj, aby nie pojawiła się na nich pleśń. Później zetrzyj pieczywo na tarce i voilà! Bułka tarta do kotletów gotowa!

Owoce

Najprostszym sposobem na owoce, które straciły nieco na swojej świeżości jest ugotowanie kompotu (jeśli mowa o owocach sezonowych) lub przygotowanie koktajlu. Dowolność składników jest tutaj nieograniczona. Niebawem zacznie się sezon na truskawki. Czekając na nie z wytęsknieniem przez całą zimę łatwo pokusić się o kupienie zbyt dużej ilości. Jeśli tak Ci się zdarzy, pamiętaj, że możesz przygotować z nich pyszną pożywną zupę, do której wystarczy dodać odrobinę śmietany lub jogurtu i makaron. Możesz też zmiksować owoce na pyszny mus i schować do lodówki. Nie zapominaj, że dojrzałe, czarne banany mają w sobie najwięcej słodyczy! Daj im drugą szansę i wykorzystaj je np. zamiast cukru do osłodzenia domowych babeczek, a nie pożałujesz.

Warzywa

W Twojej lodówce zalega sporo niepotrzebnych warzyw? Nie czekaj aż trafią do kosza, tylko wyczaruj z nich pyszną zupę krem. Jeśli nie masz pomysłu jak to zrobić, poszukaj przepisów w internecie. Być może będziesz potrzebować jeszcze kilku składników, ale przynajmniej wykorzystasz też te, które już znajdują się w Twojej lodówce. Pomidory nadadzą się idealnie na przecier do sosu spaghetti lub domowy keczup, bez konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków. Zaś marchewkowa pulpa, która pozostała po wyciśnięciu soku w wyciskarce sprawdzi się jako baza do słodkich muffinek lub ciasta.

KejT