Dziś parę słów o wszystkim znanej i z powodu obecności kłująco-parzących włosków niezbyt lubianej pokrzywie.

Pokrzywa, dzięki bogactwu witamin i pierwiastków śladowych ma wpływ na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego i zwiększa ilość krwinek czerwonych, poprawia perystaltykę jelit.
Pokrzywa pomaga pozbyć się nagromadzonej w organizmie wody, działa moczopędne, ale hamuje resorpcję zwrotną przyśpieszając eliminowanie z krwiobiegu chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii.Pokrzywa jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2 (liście i ziele obniżają nieznacznie poziom cukru we krwi). Jest też stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i skóry.
Szczególnie polecana jest na wiosenne osłabienie, gdyż zawiera czynniki pobudzające wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych, oraz przy anemii.

Herbaty z dodatkiem pokrzywy w teastore.pl
http://www.teastore.pl/search.php?text=pokrzywa