Kawiarka, czyli ekspres dzbankowy jest bez wątpienia najlepszym sposobem na dobrą kawę w domu. Działa na zasadzie ciśnieniowej. Dostępne są wersje aluminiowe – do kuchni elektrycznej i gazowej, a także stalowe do kuchni indukcyjnej. Nieco większej uwagi wymagają ekspresy aluminiowe, gdyż są wykonane ze stopów glinu. Należy wycierać je do sucha i można myć tylko wodą ponieważ środki chemiczne, zwłaszcza stosowane w zmywarkach reagują ze stopem.

Ważne jest, aby przed pierwszym użyciem kawiarkę wyparzyć, oraz zrobić tzw. zerowe parzenie, czyli zaparzoną kawę zostawić na kilka godzin w kawiarce, a następnie wylać. Ekspresy mają różną wielkość, przeliczaną na ilość filiżanek. Należy parzyć zawsze taką ilość na jaką jest przeznaczona kawiarka – nigdy więcej ani mniej.

BUDOWA I INSTRUKCJA OBSŁUGI KAWIARKI

Ekspres tego typu składa się zwykle z:
– podstawy z umieszczonym w niej zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem (A),
– elementu lejkowatego (B),
– sitka,
– gumowej uszczelki,
– czajniczka z przykrywką i rączką (C).

Do dolnej części urządzenia (A) należy wlać zimną, najlepiej filtrowaną wodę (aby nie osadzał się kamień, a także aby nie wpłynąć na bukiet kawy) do poziomu poniżej zaworka bezpieczeństwa.
Następnie wkładamy lejek (B) i wsypujemy zmieloną kawę. Kawę można jedynie lekko uklepać, nie powinno się ubijać.
Ziarna powinny być średnio zmielone, nieco grubiej niż do elektrycznego ekspresu ciśnieniowego.
Od góry przykręcamy mocno czajniczek wraz z uszczelką gumową i sitkiem (C).
Całość stawiamy na palniku kuchenki i ustawiamy średnią moc grzania. Parzenie powinno trwać 10-15 min, w zależności od rozmiaru kawiarki. Gdy wrząca woda przesączy się wskutek ciśnienia przez kawę w sitku, do czajniczka wypływa zaparzona kawa.

Smacznego!