Na Waszą prośbę kilka słów o syropie ze Stevii – rośliny o bardzo słodkich liściach.
Najprostszy sposób użycia stevii to dodawanie suszonych liści do potraw. W przypadku kiedy chcemy uniknąć suszu w potrawie wystarczy wcześniej przygotować syrop ze stevii.
Syrop ze stevii (ok.250ml)
10g stevii,
2 szklanki wody
W 2 szklankach wrzątku parzyć przez 10 minut liście stevii, następnie gotować wywar przez 20 minut, bez przykrywki, tak aby mniej więcej połowa wody wyparowała. Ostudzić, przelać do słoiczka.W ten sposób uzyskamy bardzo słodki, skoncentrowany wywar, który może być używany do słodzenia różnych napojów, potraw, przetworów. Gotowy syrop może być przechowywany w lodówce nawet kilkanaście dni. Samodzielne przygotowane wywaru daje pewność, że jest to produkt całkowicie ekologiczny bez jakichkolwiek ulepszaczy.

Polecamy nie tylko do słodzenia, ale także na kaszel, przeziębienie i grypę.