LAPACHO

0
1524

Dzisiaj kilka słów o bardzo popularnym ostatnio lapacho, inaczej znanym pau d’arco, tahuari czy herbata Inków. Jest to wewnętrzna kora z drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa). La pacho od wieków stosowane jest w medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej. Używane jest głównie w formie wywaru, ale także nalewki i kapsułek.
Działa paraliżująco na szczepy bakterii, takich jak: Brucella (pałeczki brucellozy), Candidia albicans (bielnik biały), Staphylococcus albicans (bielnik złocisty) oraz Tricophyton mentragrohytes. Wykazuje aktywne działanie przeciw wielu wirusom, w tym przeciw wirusowi opryszczki (typ I i II), wirusom grypy i poliwirusowi.
Ze względu na dużą zawartość żelaza ma działanie krwiotwórcze,a jednocześnie oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn i trucizn.

La Pacho stosowane jest w leczeniu naturalnym, gdy wymagana jest poprawa czynności układu immunologicznego organizmu:
– w zakażeniach grzybicznych
– w chorobach zapalnych wątroby i nerek
– w owrzodzeniach dwunastnicy, nieżycie żołądka
– alergiach
– drożdżycach
– urazach i źle gojących się ranach
– chorobach skórnych
– białaczkach, niedokrwistości, stwardnieniach tętnic
– wspomaga leczenie cukrzycy (TYP II), gdyż obniża poziom cukru we krwi
– stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie m. in. przy zapaleniu szyjki macicy i zapaleniu pochwy

Sposób przygotowania:

Wywar lapacho
Kora musi być gotowana przynajmniej 8-10 minut, ponieważ lapachol i inne chinony są słabo rozpuszczalne w wodzie. Parzenie lapacho tak jak zwykłej herbaty daje słaby efekt zdrowotny.

Należy gotować 1 łyżeczkę kory w 1 szklance wody przez 10-15 minut. Pić jedną szklankę 2 do 8 razy dziennie.2,3. Nie powinno się używać aluminiowych naczyń do przygotowania wywaru.

Wywar stosowany jest miejscowo na skórę w przypadku grzybicy (np. grzybicy paznokci lub stóp). Tradycyjnie używany także do irygacji przy drożdżycy (stosowany trzy razy dziennie przez kolejne trzy dni)

Nalewka z kory lapacho

Suchą korę należy zalać alkoholem 40-45% (wódka) w stosunku 1:5 (jedna część wagowa kory i 5 części alkoholu). Nalewkę macerujemy 14 dni, wstrząsając ją w tym czasie raz dziennie. Uzyskany płyn przecedzamy i zlewamy do czystej butelki.

Nalewka jest tradycyjnie przyjmowana w dawkach 2-3 ml (60 do 90 kropli) 2-3 razy dziennie.